Blog

3 årsager til du skal købe bæredygtigt tøj

af | maj 27, 2021

Den bæredygtige trend er frembrusende og meget vigtig. Men er du ikke helt solgt af idéen om bæredygtigt tøj? Så fortvivl ej – vi er kommet dig til undsætning, fordi det er smadder vigtigt med en bæredygtig tankegang når det handler om tøjbrug.

Inden du får leveret tre vigtige og inspirerende årsager til at købe klimavenligt/bæredygtigt tøj, så skal du lige have en lille introduktion, så stemningen er den helt rigtige: Tøjforbruget i Danmark er kolossalt. Desværre. Vores forbrug er simpelthen for høj. Danskerne køber i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Det er meget tøj, og sågar nok også for meget. Derfor bringer vi dig her tre gode årsager til hvorfor du skal købe bæredygtigt tøj … og måske overveje at mindske dit tøjbrug en anelse.

Læs mere om vores tøjforbrug her

Nu er du vidst blevet sat i scene, om hvor frygteligt det står til. Selvfølgelig kan vi ikke ændre på verden alene, men den vores indre håb er at vi alle sammen tænker over når du står foran et flot stykke tøj, om det virkelig er livsnødvendigt at købe tøjet, og hvis konklusionen er at det er livsnødvendigt så orientere dig om tøjet er bæredygtigt. Det kan du blandt andet gøres ved at se på certificeringer og materialer.

Mindre tekstilspild

Det siges at på et internationalt plan, at for hvert sekund der går, så er der en lastbil som har dumpet tekstilrester/tekstilaffald på lossepladser og desværre ses det også at tøjet bliver brændt fordi det simpelthen ikke bliver genbrugt. Det sørgelige tekstilspild ses hovedsageligt på baggrund af, at modeindustrien er skruet sådan sammen at der er nye kollektioner der skal designes og fremstillet op til flere gange om året, altså ”Fast Fashion”. Men det hvis du vælger bæredygtige tøjmærker, som typisk ikke følger ”fast fashion” så kan du mindske tekstilspildet. Bæredygtige tøjmærker fokuserer typisk på klassiske og tidløs tøj som samtidig også har lang holdbarhed så tøjet skiftes mindre.

Færre dyr beskadiges

Hvad tænker du om sætningen: ”Du kan redde dyr ved at vælge bæredygtige tøjmærker?” Det lyder ret alvorligt og et ret godt argument for netop at købe bæredygtigt tøj.

Dyr er væsentligt aspekt i økosystemet og er blandt årsagerne til at vores planet er beboelig. Derfor bør enhver trussel mod dyrenes velvære være en bekymring for alle. For eksempelvis så har tøj af læder, fjer, pels eller uld typisk skadelige virkninger på dyrepopulationer, hvorfra materialer kommer. Du vil da ikke have at en lille stakkels får skal lide bare fordi du skal have en ny t-shirts? Nej vel? Lige specielt uld, findes der heldigvis et godt alternativ for den konventionelle uld, nemlig økologisk uld, og det er bæredygtigt og lækkert.

Ved at købe bæredygtigt tøj så støtter du op om tøjmærker som skåner dyrene for kemiske skader og dødsfald.

Mindre vandforbrug

I modeindustrien bruges der meget vand på grund af udvindingen af materialer samt efterbehandlinger og farvning. Det siges, ifølge adskillige eksperter, at det taget ca. 2.720 liter vand til at fremstille en simpel skjorte i bomuld og 7.000 liter at fremstille et par jeans. Det er meget vand!

Desværre ses der også ved den konventionelle fremstilling af tøj, at vandet forurenes på grund af skadelige kemikalier fra fremstillingsprocessen af tøjet.

Heldigvis arbejder de bæredygtige tøjmærker typisk med mindre vandspild, som for eksempel ses ved økologisk bomuld hvor der bruges væsentligt mindre vand end ved den konventionelle bomuld.

Er du blevet inspireret til at købe bæredygtigt tøj, så tag et kig på vores anbefalinger til bæredygtigt tøj til herre og bæredygtigt tøj til damer.