Økologisk uld

Hvad er tøj af økologisk uld?

Uld er en af de ældste fibertyper man kender til, og eksperter indenfor området påstår, at uld har været brugt til beklædning i mere end to tusinde år – og med god grund.
Uld kommer fra pelsen på dyr, og i langt de fleste tilfælde er der tale om uld som kommer fra pelsen på får.
På denne side vil vi beskrive hvad økologisk uld er samt hvilke fordele der er ved økologisk uld.

Økologisk uld dyrkes først og fremmest ved, at dyrene opdrættes med økologisk foder og græsses på jord der ligeledes er dyrket økologisk. Dernæst er det væsentligt, at dyrenes fritgående og, at de har masser af plads til at kunne bevæge sig frit og naturligt. Dette forebygger også dyrenes stressniveau, og sikrer at dette minimeres.
Det er ligeledes vigtigt, at landmænd har en forebyggende tilgang til sygdomme hos dyrene, således at dyrene ikke bliver udsat for rutinemæssige behandlinger med antibiotika og pesticider.
Generelt for dyrkning af økologisk uld anses det, at dyrene opdrættes, transporteres og fodres med hensyntagen til dets velbefindende. Omvendt har dyrkning af konventionel uld typisk problemer med dyrevelfærden og arbejdsvilkår for arbejdere.

Når uld certificeres økologisk kan du være sikker på at dyret er blevet behandlet godt. En økologisk certificering sikrer blandt andet større stalde med rigeligt plads pr. dyr. Derudover får får lov til at beholde horn og haler – hvilket ikke altid er tilfældet ved dyrkning af konventionel uld. Desuden klippes dyrene individuelt, hvilket minimere dyrets stress.
Der findes en række anerkendte certificeringer som du bør gå efter hvis du ønsker økologisk uld der lever op til internationale standarder. Du kan læse mere om de forskellige standarder her.

 

Fordele ved økologisk uld

Én af grundene til at Uld har været brugt til beklædning i flere tusinde år er, at det er et materiale som har en isolerende evne, og kan derfor holde kroppen varm når det er koldt og kan desuden virke nedkølende ved varmt vejr, samtidig med at uldfibrene naturligt beskytter mod UV stråler.
Grundet fibrenes ventilerende egenskaber har uld en fremragende absorberingsevne, og kan absorbere op til 35% fugt uden at føles våd.
Uld har en krøllet tekstur som giver materialet luftighed, og er derfor knap så kompakt som andre tekstilmaterialer. Den krøllede tekstur i fibren gør at den holder på luften – på den måde isoleres luften, og det gør at varme og kulde ledes langsommere gennem materialet.
Desuden har uld enormt elastiske fibre – ja, faktisk er det de mest elastiske af alle naturlige tekstil fibre.
Alle disse egenskaber gør uld ideelt til produktion af tekstiler.

Som du nok allerede har regnet ud, har økologisk uld ikke egenskaber der er bedre end almindelig uld som sådan. Fordele skal ses i lyses af det klimaaftryk og den dyrevelfærd som økologisk uld har ift. konventionelt dyrket uld.
Økologisk uld kommer fra gårde hvor miljøet og dyrevelfærden prioriteres højest.

Toppen af poppen indenfor uld mener mange er merino uld som kommer fra merino-fåret. Du kan se et udvalg af lækker uldtøj herunder el. købe uldtøj og uld tekstiler på hos Uldtoej.