GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS (Global Organic Textile Standard) (på dansk; Global Økologisk Tekstil Standard) er en global standard for økologiske fibre indenfor tekstilbranchen. Standarden definerer miljøkrav langs hele værdi- og forsyningskæden, fra landbrugsprocess til færdiglavet slutprodukt. GOTS er en af de mest anerkendte mærkninger, og er samtidig den skrappeste certificering indenfor produktion af tekstiler i hele verden.

Global Organic Textile Standards internationale arbejdsgruppe (IWG) består af fire medlemsorganisationer:

  • Soil Association (SA) fra Storbritannien
  • International Association Natural Textile Industry (IVN) fra Tyskland
  • Organic Trade Association (OTA) fra USA
  • Japan Organic Cotton Association (JOCA) fra Japan

Disse medlemsorganisationer bringer hver især deres individuelle ekspertise inden for økologisk landbrug og miljømæssige ansvarlighedskompetencer vedr. tekstilproduktion til GOTS.
Global Organic Textile Standard omfatter uafhængig certificering af hele forsyningskæden. ​Organisationen kontrollerer, via uafhængig tredjepartscertificering, at en række opsatte kriterier overholdes, lige fra landbrugsprocess til færdiglavet slutprodukt, og giver derfor forbrugeren en sikkerhed for at produktionen af produktet er lavet miljømæssigt og socialt ansvarligt.

 

Hvad betyder GOTS?

Standarden dækker produktion, indpakning, mærkning, handel og distribution af alle tekstiler, der indeholder min. 70% organisk kontrollerede fibre. En lang række tekstilprodukter kan certificeres, heriblandt; tøj, undertøj, sko til både mænd og kvinder.
Alle certificerede virksomheder skal opfylde minimums-sociale kriterier baseret på kernestandarderne fra International Labor Organization (Den Internationale Arbejdsorganisation). Virksomhederne er desuden forpligtede til at have et systemværktøj som sikrer overholdelse af minimumskriterierne.
Udover de sociale kriterier har GOTS en række miljømæssige kriterier – her fremhæves nogle udvalgte:

Det er strengt forbudt at benytte en række skadelige indholdsstoffer som fx nikkel, giftige tungmetaller, krom, PVC, formaldehyd og aromatiske opløsningsmidler. Derudover skal alle kemikalier, som fx farvestoffer opfylde en række krav for at kunne blive godkendt i produktionsprocessen.

På alle stadier af produktionen skal organiske (økologiske) fibre adskilles fra konventionelle fibre, og de skal kunne identificeres.

Blegemidler til tekstiler skal være baseret på ilt (klorblegning er ikke tilladt)

Producenter er forpligtet til at have en miljøpolitik som indeholder mål og procedurer for at minimere spild og udledninger

Emballage / indpakning må ikke indeholde PVC. Pr. 1. januar 2014 skal emballage og indpakning som indeholde papir eller pap være lavet af genbrugsmateriale eller være certificeret efter FSC og PEFC.

Flere GOTS mærkninger

Standarden er delt op i to forskellige certificeringsmærkninger:

  1. Lavet med mindst 95% Økologiske fibre.
  2. Lavet med mindst 70% økologiske fibre, og højst 10% syntetiske fibre (højst 25% for strømper, leggings og sportstøj).

Begge mærkninger benytter samme velkendte logo – men der er forskel på den tekst der står på emballagemærkningen. Produkter med mindst 70% økologiske fibre skal tydeligt via mærkningen på emballagen, gøre forbrugeren opmærksom på hvor mange procent økologiske fibre produktet indeholder. Tekstilprodukter med mindst 95% økologiske fibre mærkes som økologisk. På emballagen vil producentens GOTS-licensnummer fremgå, og det vil være muligt at slå dette op her.

 

GOTS-certificering

Standarden har 4 grundlæggende funktionsprincipper:

1. Økologiske fibre

Et GOTS-certificeret tekstilprodukt skal indeholde mindst 70% økologiske fibre, og et produkt med mærkningskvaliteten ‘økologisk’ skal indeholde mindst 95% økologiske fibre.

 

2. Sociale kriterier (Her fremhæves nogle udvalgte):

Godt arbejdsmiljø og god sikkerhed
Børnearbejde må ikke benyttes
Ingen forskelsbehandling accepteres
Beskæftigelse skal vælges frivilligt
Ingen chikane og vold
Ordentlige Arbejdstider
Ordentlige lønforhold med fast mindsteløn

 

3. Dækning af alle bearbejdningsfaser

Standarden dækker og kontrollerer alle faser i forsyningskæden: behandlingen, fremstillingen, emballeringen, mærkningen, handlen og distributionen af alle tekstiler.

 

4. Tredjepartscertificering

Inspektion og certificering af producenter, processorer og forhandlere udføres af uafhængige tredjeparts certificeringsorganer som er certificeringsgodkendt af GOTS. Disse danner grundlaget for kontrolleringssystemet for GOTS.

Det er obligatorisk at opfylde alle grundlæggende principper for at kunne blive certificeret med GOTS.

 

Nogle certificerede mærkningsordninger har kun fokus på slutproduktet. Dette er ikke tilfældet med GOTS, denne standard fokuserer på hele forsyningskæden, lige fra landmand til slutbruger, og sikrer derfor bæredygtighed i hele produktets livscyklus

 

Er GOTS bedre end Oeko-Tex?

Hos Klimavenligt-tøj.dk vælger vi at gå med GOTS fremfor Oeko-tex, da denne certificering er den der har de strengeste krav – det er faktisk den højeste tekstilstandard i verden. Alle økologiske certificeringer er bedre end ingen, men GOTS skiller sig ud med strenge krav til både miljø og menneskelig sikkerhed i hele værdi- og forsyningskæden.

Bonusinfo

GOTS-certificering har indvundet stor popularitet blandt flere tekstilproducenter de senere år, og i 2015 var der over 3.800 certificerede tekstilproducenter i 68 lande rundt om i verden.

Reklame

GOTS-certificeret produkter

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.