Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative

BCI (Better Cotton Initiative)

Better Cotton Initiative (på dansk; Bedre Bomuld) er en global nonprofit-organisation.
Organisationen blev grundlagt af WWF (World Wildlife Fund) i 2005. Den er det største program for bæredygtighed indenfor bomuld i verden.
Formålet med BCI er at gøre produktionen af bomuld bedre for de bønder der dyrker den, bedre for det miljø den vokser i, og bedre for sektoren for bomulden generelt.
BCI farmere/bønder får uddannelse i en lang række principper i forbindelse med dyrkelsen af BCI certificeret bomuld:

Better Cotton Initiative

Hvordan de reducerer vandspil og bruger vand mest effektivt.

Hvordan de plejer jordens sundhed.

Hvordan de minimerer brugen af skadelige kemikalier som skader miljøet.

Hvordan de bevarer og forbedre fiber kvaliteten i bomulden.

Indførelse af anstændigt arbejdsmiljø samt arbejdsvilkår.

Hvad gør certificeringen BCI?

Dyrkelsen af Better Cotton Initiative bomuld viser sig yderst effektiv, og i mange tilfælde ser man en 40-50% reduktion af vandforbruget samt en markant reducering i brugen af gødning.

I 2018-19 modtog 2,3 millioner BCI-landmænd uddannelse i mere bæredygtig landbrugspraksis og producerede 5,6 millioner tons “bedre bomuld” – svarende til 22% af den globale bomuldsproduktion.

BCI er pt. den eneste bæredygtige certificering i bomuldssektoren, der både tillader produktion af økologisk bomuld samt genmodificeret bomuld.

Er du der hvor du tænker, at det absolut skal være økologisk, så er det ikke nødvendigvis BCI certifikatet du skal lede efter næste gang du skal købe tøj. BCI bomuld kan nemlig godt certificeres selvom det ikke er økologisk.

 

BCI bomuld eller økologisk bomuld?

Hvis det ikke ALTID er 100% økologisk bomuld, er det så overhovedet godt?

Hos Klimavenligt-tøj.dk ser vi BCI bomuld som et godt alternativ til økologisk bomuld, og kan være et skridt på vejen til at gå all-in på Økologi.

Godt nok er bomulden ikke nødvendigvis altid økologisk, men Better Cotton Initiative programmet indeholder nogle rigtig store og mærkbare forbedringer for både bønderne og miljøet. Forbedringerne for bønderne ses i, at de bliver uddannet i at planlægge høsten og få størst muligt udbytte. På den måde kan de give tilbage til deres lokalsamfund både i form af mere udbytte samt videregive læring. De miljømæssige forbedringer ses ved at reducere vandforbruget ved dyrkning, bruge færre pesticider som skader jorden og miljøet.

Som forbruger kan du roligt gå på jagt efter BCI certificeringen – Det bør være nemt at finde tøj med certifikatet, der er nemlig RIGTIG mange af de “store” brands som benytter BCI certificeret bomuld (ingen nævnt ingen glemt).

 

Bonusinfo

Det tager 5 år for en bomuldsmark at konvertere fra konventionel til økologisk før den kan blive økologisk certificeret.

Reklame