Bambus tøj

Hvad er bambus tøj?

Her vil du kunne læse om bambusplanten generelt, samt om hvordan bambusplanten bliver forvandlet til et færdigt produkt af tøj lavet af bambus.

Bambuni

Bambusplanten

Bambus er en bæredygtig plante som primært vokser i Asien, og hvor Kina er verdens største eksportør og producent. Der findes op imod 1.500 forskellige arter af bambus, og fælles for alle arter er, at de kan gro stort set uden vand, og kan samtidig overleve både tørke og oversvømmelse i længere perioder. Bambus vokser utrolig hurtig og er faktisk den hurtigst voksende plante på jorden, og derfor absorberer den også op til 5 gange mere CO2 end hårdttræs-arter. Nogle arter af bambusplanter kan vokse helt op imod 1 meter om dagen(!!!) under de rette omstændigheder og rigtige klimaforhold – af samme årsag kan man også høste bambus flere gange om året. Har man først plantet bambus ét sted, behøver man ikke plante nye marker samme sted, da bambusplanter spreder sig naturligt (og hurtigt).
Desuden er bambus i familie med græs, og gror 100% naturligt, helt uden brug af pesticider og andre kemikalier som er skadelige for omgivelserne.
Det er bl.a. disse grunde der gør, at bambusplanten bliver kaldt ‘Det Grønne Guld’.

 

Bambus er klimavenligt

Bambusplanten er i sin enkelthed miljøvenlig i sig selv, og grundet tidens fokus på miljøvenlighed og bæredygtighed er efterspørgslen på bambus stigende over hele verden.
Folk er blevet meget mere bevidste, og derfor har bambus virkelig lavet et stort indtog i tekstil og modeindustrien, og de seneste år har tøj lavet af bambus virkelig taget markedsandele fra eksempelvis tøj lavet af bomuld eller tøj af uld.

Værd at nævne er det naturligvis også at det ikke kun er tøj og tekstiler der bliver produceret i bambus. Der findes mange andre ting såsom huse, interiør, møbler, legetøj osv. – listen er LANG.

Bambus tøj

Da vi her på klimavenligt-tøj.dk har fokus på tøj er det også naturligt, at det er bambustøj vi sætter fokus på når vi beskriver netop dette fantastiske materiale.

Hvorfor er bambus egentlig så populært?
Bambusfibre har en lang række gode egenskaber – her kan bl.a. fremhæves at bambus:

  • Er antibakterielt
  • Er svedtransporterende
  • Er (naturligt) allergivenligt
  • Har en fremragende absorberingsevne*
  • Giver maksimal ydeevne uanset temperatur
  • Er isolerende og temperaturregulerende
  • er UV-resistens
  • Er biologisk nedbrydeligt

*Bambusstof har en fremragende absorberingsevne, og kan absorbere op til 3 gange dens egen vægt i væske, hvilket gør at bambusstof er særdeles velegnet til både t-shirts, strømper og undertøj, da det holder fugt og væske væk fra huden og lader det fordampe.

Læs mere om ‘10 fordele ved at bruge bambus strømper’

Ingen kemikalier

Udover de mange egenskaber som bambusfibrene indeholder, så er bambussen samtidig en af verdens mest bæredygtige planter. Bambussen er yderst standhaftig og kan som tidligere nævnt vokse uden behov for kunstvanding, og den er samtidig hårdfør overfor både tørke og oversvømmelse.
Bambussen er miljøvenlig da den vokser 100% naturligt og uden brug af pesticider og andre skadelige kemikalier.

Brugen af kemikalier i tøjproduktion er desværre svær at undgå 100%, men hvis du ønsker at købe klimavenligt tøj, som passer på miljøet og sundheden, så kan du gå efter bestemte certificeringer når du køber tøj til klædeskabet – På den måde er du også sikker på, at du køber tøj der er produceret ansvarligt og/eller miljøbevidst.
Indenfor bambustøj anbefaler vi her hos Klimavenligt-tøj.dk bl.a. FSC-certificeringen samt OEKO-TEX-certificeringen – dermed ikke sagt, at andre anerkendte certificeringer ikke er gode.

Vælger du tøj produceret af bambus, gør du både en forskel for din egen krop, men også for miljøet.

Fremstilling af bambus tøj

Fremstilling af bambustøj

Her får du en lille trin-for-trin beskrivelse af hvordan fremstillingen af bambustøj foregår:

1) Første skridt er såning af bambusplanten.

2) Bambussen høstes. Dette kan gøres flere gange om året, da bambus vokser ekstremt hurtigt. Her skal snittene være så rene som muligt for at lade nye skud vokse naturligt.

3) Herefter makuleres den i mindre stykker for at fremstille en træmasse / papirmasse.

4) Træmassen ligges i blød for at ekstrahere cellulosen, så det kan omdannes til ark. Her er der tale om iblødsætningsmiddel som bliver genbrugt i et lukket kredsløb, for ikke at skade miljøet.

5) Cellulosen bliver anbragt i en opløsning af natriumhydroxid og vand for at blødgøre fibrene.

6) Efter processen med blødgøringen skal bambussen tørres, så det er lettere at adskille, samt lettere at spinde fibrene i tråde.

7) Når tørringen og spindingen er overstået bliver bambustrådene snoet sammen for at danne garn.

8) Til slut bliver det vævet til bambusstof, og det er nu op til de respektive tøjmærker at færdiggøre stoffet til et blødt færdigt slutprodukt – oftest i kombination med bomuldsgarn.