Blog

Hvorfor bør du købe økologisk bomuld?

af | feb 12, 2021

Økologisk bomuld er den mest bæredygtige og miljøvenlige bomuld du kan få. Dette skyldes, at økologisk bomuld dyrkes uden brug af de skadelige kemikalier, der benyttes til at dyrke genmodificeret bomuld. Bomuld der dyrkes økologisk bruger mindre vand og er fri for kemikalier der skader miljøet. Økologisk bomuld sikrer en mere sikker planet samt et sundere folkefærd.

I dette indlæg vil beskrive forskellen mellem økologisk bomuld og konventionelt dyrket bomuld (genmodificeret bomuld). For at vise dig hvorfor du bør købe økologisk bomuld, vil vi beskrive den indvirkning de forskellige typer har.

 

Hvad er genetisk modificeret bomuld?

Genmodificeret bomuld er bomuld der dyrkes ved hjælp af kemikalier der afskrækker skadedyr. Den mest almindelige og mest effektive af disse er Bt bomuld (Bacillus thuringiensis cotton), der udvikler et insekticid (et stof der bruges til at dræbe insekter) for at bekæmpe Helicoverpa armigera, en sommerfugl, der på engelsk hedder Cotton Bollworm (på dansk Bomuldsmøl). Larverne fra dette skadedyr, der oftest angriber bomuldsplanter dør nemlig, når de spiser de genmodificerede bomuldsplanter.

Kina er idag det største marked for dyrkning af konventionel bomuld. Det anslås, at der er 77 millioner bomuldsbønder der arbejder med den konventionelle bomuld rundt om i verden.

 

Hvad er miljøpåvirkningen af genetisk modificeret bomuld?

Pesticiderne og gødningen som bruges til dyrkelse af genetisk modificeret bomuld (også kendt som konventionel bomuld) er fyldt med giftige kemikalier som skader vores miljø. Disse kemikalier kan trænge ind i den mad vi spiser, samt forårsage allergier, kræftsygdomme og organskader.

 

Hvad er miljøpåvirkningen af økologisk bomuld?

Der er flere miljømæssige fordele ved økologisk bomuld som generelt er betydeligt venligere mod vores miljø. Værd at nævne er, at der ikke bliver ikke brugt giftige kemikalier til dyrkning af organisk bomuld samt, at der bliver brugt langt mindre vand i dyrkningsprocessen. Fraværet af skadelige og giftige kemikalier i økologisk bomuld betyder, at vand, jord of luft ikke udsættes for disse potentielt dødelige kemikalier. Pesticiderne der anvendes til at fremstille genmodificeret bomuld, infiltrerer i alle områder af vores miljø – økologisk bomuld eliminerer denne risiko.

 

Økologisk bomuld sparer vand

Udover den positive miljøpåvirkning af miljøet spares der også en masse vand ved økologisk dyrkning. Økologiske bomuldsbønder har tendens til at benytte regnvand til at dyrke deres afgrøder. Ved at benytte regnvand spares der en masse vand, og fratager ikke lokale områder for deres vandforsyning. Desuden afhjælper det også i almindelighed på vandmangel, som er et generelt voksende miljøproblem.

 

Organisk bomuld resulterer i renere luft og en bedre jord

Fraværet af de farlige kemikalier ved organisk dyrkning betyder, at økologisk bomuld fremmer sundere luft og jord.

Genmodificerede bomuldsafgrøder frigiver farlige kemikalier i deres miljømæssige omgivelser. Disse kemikalier er potentielt dødelige for mennesker og resulterer i en forringelse af jorden til afgrøder. Dette betyder, at de farlige kemikalier der frigives, kan påvirke vores fødekæde og resultere i, at store mængder jord er ubeboelig for andre afgrøder.

Pesticiderne der bruges til konventionel dyrkning af ikke-organisk bomuld, bidrager til den globale opvarmning. Dyrkning af organisk bomuld bruger 62% mindre energi, og bruger ikke nogen af de fossile brændselsbaserede gødninger som genmodificeret bomuldsproduktion gør.

 

Opsummering på hvorfor du bør købe økologisk bomuld

Organisk bomuld er venligere mod miljøet, planeten og dens mennesker. Genmodificeret (konventionel) bomuld bruger farlige og dødbringende kemikalier der skader miljøet. Denne miljøskade infiltrerer ikke kun vores vand og atmosfære, men også de fødevarer vi spiser. Disse dødbringende pesticider kan resultere i livstruende kræftformer og organsvigt.

Organisk bomuld reducerer vandspild og frigiver færre kulstoffer. At reducere vandforbrug og sænke vores kulstofaftryk er yderst vigtigt for vores planets overlevelse. Ved ikke benytte økologisk bomuldstøj kan du på en nem og klimavenlig måde bidrage til at redde vores miljø.

Du bør købe økologisk bomuldstøj, fordi det fremmer en sundere jord, bruger mindre vand og producerer en mindre CO2-udledning. Ved at købe økologisk bomuldstøj kan du på en nem måde reducere dit eget CO2-aftryk.